Την τρίτη μέρα του συνεδρίου έντονος λόγος έλαβε χώρα σχετικά με την ασφάλεια, την χρηματοδότηση των πλοίων την τεχνολογία και την κρουαζιέρα
Οι σημαντικότερες στιγμές από την τρίτη ημέρα του Συνεδρίου που αφορούν τις μελλοντικές τάσεις και τις αναδυόμενες αγορές, τη χρηματοδότηση των πλοίων, τη θαλάσσια τεχνολογία/ασφάλεια και τις τελευταίες εξελίξεις και δυναμικές στον τομέα της κρουαζιέρας.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου “Maritime Cyprus 2023” στο Parklane Resort & Spa στη Λεμεσό. Θέμα: “Η ναυτιλία σε δράση”: Περισσότεροι από 900 επαγγελματίες της ναυτιλίας από όλο τον κόσμο, προερχόμενοι από περισσότερες από 35 χώρες, παρακολούθησαν το Συνέδριο, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην Κύπρο. Οι συζητήσεις σε πάνελ και μια παρουσίαση διερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο οι μελλοντικές τάσεις και οι αναδυόμενες αγορές επηρεάζουν τη ναυτιλία, την πολυπλοκότητα της χρηματοδότησης των πλοίων στο πλαίσιο των σημερινών προκλήσεων της ναυτιλίας, τη ναυτιλιακή τεχνολογία και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια στη θάλασσα, καθώς και τη μεταβαλλόμενη δυναμική της κρουαζιέρας.
Η εναρκτήρια παρουσίαση της τρίτης ημέρας με θέμα “Εξερευνώντας τις μελλοντικές τάσεις και τις αναδυόμενες αγορές για μια δυναμική και ανθεκτική ναυτιλιακή βιομηχανία” έγινε από τον κ. Ben Nolan, Managing Director, Maritime, Rail, & Energy Infrastructure at Stifel. Συζητώντας τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν σήμερα τη ναυτιλία, διερεύνησε τον λαϊκισμό, το reshoring, την ενεργειακή μετάβαση/αποκλιμάκωση του άνθρακα, την εξέλιξη των δημογραφικών στοιχείων και των πληθυσμιακών κέντρων και τα υψηλότερα επιτόκια/τον πληθωρισμό.
Εξήγησε ότι οι χώρες γίνονται όλο και πιο απομονωμένες, επηρεάζοντας έτσι τις θαλάσσιες μεταφορές. “Για παράδειγμα, οι εταιρείες τεχνολογίας μεταφέρουν τις διαδικασίες παραγωγής πίσω στη Βόρεια Αμερική”, είπε. Όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση, παρατήρησε πως οι κεφαλαιακές δαπάνες που προωθούν την απεξάρτηση από τον άνθρακα βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τις επενδύσεις στην καθαρή ηλεκτροδότηση να έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ενθαρρύνοντας μια πιο ρεαλιστική προοπτική, υπογράμμισε πως ανεπίσημα, υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι οι στόχοι απαλλαγής από τον άνθρακα θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχει συνεργασία”. Ζήτησε ένα αυξημένο επίπεδο “ενεργειακού ρεαλισμού” – “Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε και η ιδέα ότι όλα αυτά μπορούν να συμβούν γρήγορα είναι γελοία. Είναι ευγενές και σίγουρα συμφωνώ ότι πρέπει να το κάνουμε, αλλά η ιδέα ότι θα συμβεί σε μια νύχτα δεν είναι ρεαλιστική”.
Η πρώτη συζήτηση, με τίτλο Navigating the Seas of Capital: Exploring Ship Finance, επικεντρώθηκε γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στο πλαίσιο ενός αβέβαιου μελλοντικού τοπίου καυσίμων, γεωπολιτικών παραγόντων και του ρυθμού της τεχνολογικής ανάπτυξης.
“Η επένδυση σε όλους τους κύκλους αποτελεί πρόκληση, καθώς είναι ευμετάβλητη. Αλλά είμαστε αισιόδοξοι λόγω της πλευράς της προσφοράς. Την κατάλληλη στιγμή, υπάρχουν πρωτοφανείς αποδόσεις που μπορούν να επιτευχθούνδήλωσε ο κ. Erik Helberg”.
Η κ. Nicole Mylona δήλωσε: “Η επένδυση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την αγορά και την ανάπτυξη: “Υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για έργα με καλές εταιρείες που έχουν αποδεδειγμένο ιστορικό με υγιείς ισολογισμούς και καλές, σταθερές ταμειακές ροές”.
Η συζήτηση στράφηκε στον διοικητικό φόρτο που αντιμετωπίζουν οι μικρότερες ναυτιλιακές εταιρείες για να συμμορφωθούν με το πλήθος των εισερχόμενων κανονισμών, σημειώνοντας ότι ενώ το περιβάλλον λειτουργίας καθιστά δύσκολη την είσοδο νέων παικτών στην αγορά, είναι επίσης όλο και πιο δύσκολο για τις μικρότερες εταιρείες να επιβιώσουν.
“Είναι πιθανό να δούμε περαιτέρω ενοποίηση”, συνέχισε ο κ. Erik Helberg, “Εάν μπορείτε να βρείτε ένα διαφοροποιητικό στοιχείο, τότε υπάρχει ακόμη χώρος για τις μικρότερες εταιρείες, αλλά είναι πιο δύσκολο από ό,τι παλαιότερα”.
Ο κ. Atef Abou Merhi σημείωσε πως οι μικρές εταιρείες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο και τη ραχοκοκαλιά της ναυτιλίας και θα παραμείνουν. “Αλλά υπάρχει μεγαλύτερη εστίαση τώρα στα pool, για παράδειγμα, όπου βλέπουμε ενοποίηση στην εμπορική πλευρά. Και οι μικρότερες εταιρείες χρειάζονται όλο και περισσότερο υποστήριξη από τους διαχειριστές πλοίων”, κατέληξε.
Ο κ. Χάρης Ν. Βαφιάς πιστεύει ότι οι πλοιοκτήτες με δύο έως πέντε πλοία, συχνά ξηρού φορτίου, θα συνεχίσουν να κερδίζουν έναντι των μεγαλύτερων παικτών, καθώς ο ισολογισμός είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, με χαμηλή μόχλευση και εστίαση στο OPEX. Καθώς η συζήτηση στράφηκε στην ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας, η κα Νικόλ Μυλωνά δήλωσε: “Χρειαζόμαστε τον ανταγωνισμό – είναι αυτό που μας κρατάει σε εγρήγορση. Αν υπάρχουν μόνο λίγοι μεγάλοι οργανισμοί που ελέγχουν το εμπόριο, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια, στο κόστος, στα πάντα”.
Στη δεύτερη συζήτηση με τίτλο “The future seas: advancing maritime technology for enhanced safety”, την οποία συντόνισε η κα Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, Co CEO της Tototheo Maritime, συμμετείχαν οι κ.κ. Peter Broadhurst, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Ασφάλειας και Ρυθμιστικών Θεμάτων της Inmarsat Maritime, Piotr Rusinek, πλοίαρχος DPA και Marine Superintendent στόλου της Intership Navigation, και Erwin Derlagen, COO της ENESEL Limited. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η ψηφιοποίηση εγκαινιάζει την υιοθέτηση εξαιρετικά εξελιγμένων τεχνολογικών εξελίξεων, σχεδιασμένων να βοηθούν τους ναυτικούς στα καθήκοντά τους, και πώς – λόγω αυτών των τεχνολογιών – έχουν γίνει εμφανείς οι πιθανές επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας στον κλάδο. Το πάνελ συμμετείχε σε μια συζήτηση σχετικά με την κατεύθυνση της αλλαγής, αναλογιζόμενο την πορεία που έχει ακολουθήσει η ναυτιλία ως κλάδος, τα ανεκτίμητα διδάγματα που αντλήθηκαν, καθώς και τα κρίσιμα ερωτήματα και τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας.
“Η πραγματικότητα είναι ότι ζούμε σε έναν συνδεδεμένο κόσμο. Οι επερχόμενοι ναυτικοί έχουν συνηθίσει σε αυτό το επίπεδο συνδεσιμότητας και γι’ αυτό πρέπει να το αγκαλιάσουμε – και να το χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε την ασφάλεια της ναυτιλίας”, δήλωσε ο κ. Peter Broadhurst. Ο κ. Erwin Derlagen υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης, αναφέροντας την αξία του καλά παραγόμενου περιεχομένου βίντεο που μπορεί να παραδοθεί και να καταναλωθεί από τους ναυτικούς στα πλοία. “Πρέπει πραγματικά να αλλάξουμε την κουλτούρα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύουμε τα πληρώματά μας στα πλοία. Πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από το παλιομοδίτικο στυλ εκπαίδευσης, όπου απλώς λέμε στους ανθρώπους τι να κάνουν και πώς να βλέπουν τα πράγματα. Αντ’ αυτού, πρέπει να ακούμε το πλήρωμα όταν μας λέει πού είναι οι αδυναμίες του και να προσαρμόζουμε τη στρατηγική εκπαίδευσής μας αναλόγως”.
Η κ. Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου σημείωσε πως ο όρος “διαταραχή” έχει αντικατασταθεί από τον όρο “μετάβαση” από την έλευση της πανδημίας, σηματοδοτώντας μια μετατόπιση της εστίασης σε μια εσωτερική ώθηση για αλλαγή, αντί για εξωτερικές διασπαστικές δυνάμεις. Την αξία των δεδομένων τόνισε ο κ. Peter Broadhurst: “Δεν νομίζω ότι πρέπει να περιορίσουμε τους εαυτούς μας – υπάρχουν περισσότερα που μπορούν να γίνουν με αυτή την τεχνολογία, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η τεχνολογία αξιοποιείται από άλλες εταιρείες”. Ο κ. Erwin Derlagen τόνισε ότι υπάρχουν δύο σημαντικά στοιχεία που υπεισέρχονται στη λήψη αποφάσεων από την ξηρά – “η τεχνολογία και τα δεδομένα που διατίθενται από αυτήν, και το πλήρωμα, το οποίο παραμένει τα μάτια και τα αυτιά στα πλοία, προσφέροντας μοναδικές ανθρώπινες προοπτικές των προκλήσεων επί του πλοίου”.
Η τρίτη και τελευταία συζήτηση της ημέρας είχε τίτλο “Cruising Ahead: Exploring Current Developments and Dynamics in the industry.
Το πάνελ συζήτησε τις πολυπλοκότητες του τομέα της κρουαζιέρας και πώς αλλάζει η δυναμική καθώς ο ναυτιλιακός τομέας μεταβαίνει προς τη βιωσιμότητα. “Είμαστε πολύ ορατοί”, δήλωσε ο κ. Joost van Ree. “Εξαιτίας αυτού, ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι πάντα πρώτος που υιοθετεί τη νέα τεχνολογία”. Αναπτύσσοντας την ορατότητα του κλάδου της κρουαζιέρας στις ευρωπαϊκές πόλεις, αναφέρθηκε στο παράδειγμα των προσπαθειών του Άμστερνταμ να μειώσει τον υπερτουρισμό, απαγορεύοντας την απομάκρυνση των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων από το κέντρο της πόλης.
Σχολιάζοντας από τη σκοπιά του ESG, η κα Μαρία Δεληγιάννη μοιράστηκε πώς η εταιρεία όχι μόνο συνεχίζει να επιδιώκει τη σημαντική μείωση των εκπομπών από τα συστήματα πρόωσης των πλοίων, αλλά και δίνει προτεραιότητα στη βιώσιμη δραστηριότητα στους προορισμούς κρουαζιέρας στους οποίους δραστηριοποιείται η εταιρεία. Ερωτηθείς για τις απόψεις του σχετικά με το μέλλον του τομέα της κρουαζιέρας, ο κ. Bert Hernandez εξήγησε πώς ο προορισμός είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν τις διακοπές τους. “Ο προορισμός είναι το κλειδί. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας τα πλοία μας να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους προορισμούς και αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσω της συνεχούς συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες”. Συμφωνήθηκε ότι τα τοπικά γραφεία και οι συνεργασίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αναγκών υποδομής και στην προώθηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της κρουαζιέρας. Κλείνοντας με μια θετική νότα, ο κ. Bert Hernandez εξήγησε πώς η Κύπρος έπαιξε ηγετικό ρόλο στην αρχή της πανδημίας, βοηθώντας μέλη του πληρώματος να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. “Αυτό το μικροσκοπικό έθνος ήταν πραγματικά ο καταλύτης που επέτρεψε την επανεκκίνηση του κλάδου της κρουαζιέρας”.