Υψηλόβαθμες προσωπικότητες της διεθνούς ναυτιλίας συναντώνται στη Λεμεσό για το Maritime Cyprus 2023

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, κόβουν την εναρκτήρια κορδέλα για να σηματοδοτήσουν τα εγκαίνια του Maritime Cyprus 2023.

Η σημερινή ημέρα σηματοδότησε την έναρξη του διεθνούς φήμης συνεδρίου “Maritime Cyprus 2023” στο Parklane Resort & Spa στη Λεμεσό.

Το φετινό συνέδριο, που διοργανώνεται σε συνεργασία από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Ένωση Εφοπλιστών Κύπρου, έχει ως θέμα τη “Ναυτιλία σε δράση”: Μια ατζέντα για αλλαγή. Περισσότεροι από 900 επαγγελματίες της ναυτιλίας από όλο τον κόσμο, προερχόμενοι από περισσότερες από 35 χώρες, παρακολούθησαν το Συνέδριο, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην Κύπρο.

Ο Δρ Στέλιος Χειμωνάς, Πρόεδρος του Συνεδρίου και Μόνιμος Γραμματέας του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, απηύθυνε χαιρετισμό στους σημερινούς συμμετέχοντες του Συνεδρίου. Ο πρόεδρος του Συνεδρίου τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης, η οποία παρέχει ένα φόρουμ για συζητήσεις σχετικά με τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής ναυτιλιακή βιομηχανία, και ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, τους χορηγούς, τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες για τη συμβολή και την παρουσία τους, ιδιαίτερα τον σημαντικό αριθμό των συμμετεχόντων που ταξίδεψαν από το εξωτερικό για να παρευρεθούν.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού εγκαινίασε την Έκθεση Ναυτιλιακών Υπηρεσιών που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου, απηύθυνε εναρκτήριο χαιρετισμό. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι ο τομέας της ναυτιλίας απαιτεί γρήγορη αντίδραση και αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων και προκλήσεων, καινοτόμο σχεδιασμό, προσαρμοστικότητα και προληπτική νοοτροπία. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανταπόκριση της Κύπρου στην τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία και στο γεγονός ότι οι θαλάσσιες μεταφορές πρέπει να τύχουν της δέουσας προσοχής και εξέχουσας θέσης εντός της ΕΕ. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή της Κύπρου στη μετάβαση της ναυτιλίας σε μια βιομηχανία χαμηλών ή ακόμη και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στη διαδικασία ψηφιοποίησης των εσωτερικών διαδικασιών του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, στη δημιουργία ενός κέντρου μιας στάσης για τη ναυτιλία και στην εφαρμογή του περί Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης Νόμου. Τέλος, ο Πρόεδρος τόνισε ότι η Κύπρος προωθεί τα ναυτικά επαγγέλματα και την ισότητα των φύλων στη ναυτιλία.

Μετά την ομιλία του Προέδρου, ο κ. Kitack Lim, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, και η κα Adina Valean, Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, απηύθυναν εναρκτήριες ομιλίες. Ο κ. Kitack Lim αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει ο ναυτιλιακός κλάδος μέχρι σήμερα, τονίζοντας τη σημασία της συνέχισης της αντιμετώπισης των υφιστάμενων και των επερχόμενων προκλήσεων. Υπογράμμισε επίσης την αξία του Ναυτιλιακού Κυπριακού Συνεδρίου, καθώς προσφέρει μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για τη ναυτιλία. Σηματοδοτώντας την τελευταία του παρουσία στη Ναυτιλιακή Κυπριακή Διάσκεψη ως Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, κατέληξε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι κανόνες και οι κανονισμοί για τη ναυτιλία να τροποποιηθούν και να εφαρμοστούν σε παγκόσμιο επίπεδο από τη ναυτιλιακή κοινότητα. Η κ. Adina Valean αναφέρθηκε στις πολλές ευκαιρίες για τη ναυτιλία που διαφαίνονται στον ορίζοντα, τονίζοντας τη σημασία της ευελιξίας στην προώθηση της ανάπτυξης πράσινων καυσίμων, και την υιοθέτηση τεχνολογιών ενεργειακής απόδοσης. “Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τις ακτές της Ευρώπης για να θεσπίσουμε αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο”, κατέληξε.

Το πρώτο πάνελ συζήτησης ήταν ο “Διάλογος για τη ναυτιλιακή πολιτική”, ο οποίος πραγματοποιήθηκε μεταξύ της κας Μαρίνας Χατζημανώλη, Υφυπουργού Ναυτιλίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του κ. Arsenio Dominguez, Διευθυντή του Τμήματος Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και εκλεγμένου Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Η κα Μαρίνα Χατζημανώλη έθεσε ερωτήσεις στον κ. Dominguez σχετικά με το όραμα του ΙΜΟ, τα αποτελέσματα της MEPC 80 και την υιοθέτηση της στρατηγικής του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, την ανακύκλωση των πλοίων, την εικόνα της ναυτιλίας και την ισότητα των φύλων. Ο κ. Arsenio Dominguez τόνισε πόσο κρίσιμο είναι να αυξηθεί η παρουσία των γυναικών στον κλάδο, μέσω της ενθάρρυνσης της συμμετοχής των γυναικών στις ναυτιλιακές σπουδές και της συνέχισης της εκστρατείας για την ισότητα των φύλων σε επίπεδο ΙΜΟ και πέραν αυτού. “Αυτό περιλαμβάνει την ενεργό προσπάθεια για την αύξηση του αριθμού των γυναικών σε ανώτερες θέσεις στον ΙΜΟ”, δήλωσε.

Η δεύτερη συζήτηση του πάνελ, “Βιώσιμη ναυτιλία προς το 2050: μια αποστολή (μη) δυνατή;”, συντονίστηκε από τον κ. Θέμη Παπαδόπουλο, Πρόεδρο/Διευθύνοντα Σύμβουλο της Interorient Navigation Co Ltd. Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Emanuele Grimaldi, Πρόεδρος του ICS/President & MD της Grimaldi Euromed SpA, Φίλιππος Φίλης, Πρόεδρος του ECSA/Chairman & CEO της Lemissoler Navigation Ltd, Dr. Gaby Bornheim, Πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Εφοπλιστών (VDR) και Nikolaus H. Schües, Πρόεδρος της BIMCO. Το πάνελ ζήτησε σαφήνεια στην πολιτική, με τον κ. Θέμη Παπαδόπουλο να προτείνει την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου και όχι τοπικού συνόλου κανονισμών. “Ο ΙΜΟ πρέπει να αναπτύξει ένα νέο σύστημα, αντί να απαιτεί από τα μέλη της ναυτιλιακής βιομηχανίας να συμμορφώνονται με πολλαπλά σύνολα νομοθεσίας, γεγονός που περιπλέκει το ταξίδι της βιομηχανίας προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα”, δήλωσε. Απηχώντας αυτές τις σκέψεις, η Δρ Γκάμπι Μπορνχάιμ δήλωσε ότι “πρέπει, ως βιομηχανία, να είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι – και αυτό περιλαμβάνει και τους προμηθευτές καυσίμων. Οι νέοι κανόνες πρέπει να διεθνοποιηθούν – χρειαζόμαστε ένα σαφές, παγκόσμιο πλαίσιο για να προχωρήσουμε στην επίτευξη του καθαρού μηδενισμού έως το 2050. Ένα πλαίσιο που να εκτείνεται πέρα από την ΕΕ”. Ο κ. Emanuele Grimaldi ζήτησε να δημιουργηθεί ένα “σύστημα χρηματοδότησης και ανταμοιβής” για να υποστηριχθούν οι πρώτοι που θα υιοθετήσουν τα νεότερα, ακριβότερα καύσιμα στη ναυτιλία. Ο κ. Nikolaus H. Schües ενθάρρυνε τους συνέδρους να δουν τις προκλήσεις της ναυτιλίας από μια πιο θετική οπτική γωνία – ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την πληθώρα νέων καυσίμων που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες ενεργειακής απόδοσης που είναι σήμερα διαθέσιμες. Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων και απαντήσεων στο τέλος της συνεδρίας, ένα μέλος του ακροατηρίου ρώτησε σχετικά με τις δυνατότητες αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας για την τροφοδοσία των πλοίων. “Πολύ ωμά”, δήλωσε η Dr. Gaby Bornheim, “δεν πρέπει να υπάρχουν απαγορευμένες σκέψεις. Είναι μια ιδέα, αλλά μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό ότι η βιομηχανία θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση”. Συμπλήρωσε ότι ενώ η ναυτιλία πρέπει να εξετάσει την τεχνολογία, ρεαλιστικά, δεν πιστεύει ότι θα γίνει πραγματικότητα.

Το τρίτο πάνελ με θέμα “Η προοπτική των πλοιοκτητών για το μέλλον της ναυτιλίας στην ΕΕ” συντόνισε ο κ. Γιώργος Μούσκας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κύπρου. Στο πάνελ συμμετείχαν ο κ. Ανδρέας Χατζηγιάννης, Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κύπρου, ο κ. Γιώργος Προκοπίου, Πρόεδρος της Dynacom Tankers Management Ltd, ο κ. Θανάσης Μαρτίνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Eastern Mediterranean Maritime Ltd και η κ. Suzanna Λασκαρίδη, Διευθύντρια της Laskaridis Shipping Company Ltd. Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από το ΣΕΔΕ της ΕΕ και άλλους περιφερειακούς κανονισμούς, καθώς και το πώς αυτές οι πολιτικές επηρεάζουν τα μέλη του ευρωπαϊκού στόλου. Η κα Suzanna Laskaridis προέτρεψε τις ρυθμιστικές αρχές να αναπτύξουν πολιτικές που, ενώ οδηγούν τον κλάδο προς τους στόχους της αειφορίας, δεν οδηγούν τα πλοία ή τις ναυτιλιακές εταιρείες να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε πιο προτιμητέες τοποθεσίες. “Υπάρχουν οφέλη από έναν πιο αυτάρκη στόλο και η πολιτική πρέπει να διαμορφώνεται με αυτό το σκεπτικό”, δήλωσε η ίδια. Ο κ. Γιώργος Προκοπίου επέκρινε το σύστημα ΣΕΔΕ της ΕΕ, λέγοντας ότι “η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια της”, υποστηρίζοντας ότι η βιομηχανία θα ήταν καλύτερα να επικεντρωθεί σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης, αντί να εμποδίζει την ανάπτυξη μέσω περιοριστικών πολιτικών. Ένα μέλος του ακροατηρίου αμφισβήτησε την αντίδραση των πλοιοκτητών στο COVID-19 και τον αντίκτυπο της πανδημίας στα μέσα διαβίωσης των ναυτικών. Οι συμμετέχοντες στο πάνελ αναγνώρισαν ότι, συλλογικά, η αντίδραση του κλάδου δεν ήταν αρκετά καλή και ότι το επίπεδο στο οποίο οι εν λόγω εργαζόμενοι-κλειδιά απογοητεύτηκαν δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί.

Της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου “Ναυτιλία 2023” προηγήθηκε η εναρκτήρια δεξίωση που πραγματοποιήθηκε χθες (Κυριακή 08 Οκτωβρίου 2023) στο ξενοδοχείο Amathus Beach στη Λεμεσό, όπου απονεμήθηκε το “Κυπριακό Ναυτιλιακό Βραβείο 2023” σε αναγνώριση της συμβολής ατόμων ή εταιρειών στην ανάπτυξη της Κυπριακής Ναυτιλίας. Το “Cyprus Maritime Personality Award” απονεμήθηκε στον κ. Γιώργο Προκοπίου, Πρόεδρο της Dynacom Tankers Management Ltd, σε αναγνώριση της ουσιαστικής του συμβολής στη ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία εκτείνεται πάνω από 50 χρόνια, αφού αγόρασε το πρώτο του πλοίο το 1971.

Φωτ: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, κόβουν την εναρκτήρια κορδέλα για να σηματοδοτήσουν τα εγκαίνια του Maritime Cyprus 2023.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *