Στο 53% του Παγκόσμιου Στόλου η Ελληνική σημαία

Χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα αντικειμενικών δεικτών επιδόσεων, ο πίνακας ICS παρέχει ανάλυση του βαθμού στον οποίο οι διοικήσεις των κρατών σημαίας τηρούν τις υποχρεώσεις τους να ακολουθούν τα παγκόσμια πρότυπα και τους κανονισμούς που διέπουν την ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και τις συνθήκες απασχόλησης των ναυτικών – όπως έχουν εγκριθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (ΙΜΟ) και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ΔΟΕ). 

Ο τελευταίος πίνακας του ICS επιβεβαιώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας είναι εγγεγραμμένη σε κράτη σημαίας που εφαρμόζουν αυστηρά τους παγκόσμιους κανονισμούς, όπως φαίνεται, για παράδειγμα, από τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων Port State Control.

Η Ελλάδα, η ΕΔΠ Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία, η Λιβερία (η μεγαλύτερη), η Μάλτα, οι Νήσοι Μάρσαλ και η Σιγκαπούρη – όπου είναι εγγεγραμμένο πάνω από το 53% του παγκόσμιου στόλου (σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη) – συνεχίζουν να εμφανίζουν αποκλειστικά πράσινους δείκτες επιδόσεων στον τελευταίο πίνακα ICS. Οι Μπαχάμες, η Κίνα ΛΔΚ και ο Παναμάς, που επίσης βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα με βάση τη χωρητικότητα, επιδεικνύουν επίσης πολύ καλές επιδόσεις και αυστηρή δέσμευση για την παγκόσμια ναυτιλιακή νομοθεσία.

Τέσσερα κράτη σημαίας συμπεριλήφθηκαν φέτος για πρώτη φορά στον πίνακα, γεγονός που αντικατοπτρίζει την πρόσφατη αύξηση της χωρητικότητας της ναυτιλίας που καταγράφεται σε μικρότερες διοικήσεις. Οι νέες προσθήκες, Καμπότζη, Εσβατίνι, Γκαμπόν και Γουινέα-Μπισάου, φέρονται να χρησιμοποιούνται από ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες που επιδιώκουν να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ/ΕΕ/Γ7, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για το κατά πόσον τα διεθνή ναυτιλιακά πρότυπα εφαρμόζονται σωστά στα πλοία που φέρουν τις σημαίες των κρατών αυτών.

«Η ανάδειξη του Eswatini ως κράτους σημαίας παρουσιάζει μια ξεχωριστή ανησυχία, καθώς δεν είναι μέλος του ΔΝΟ του ΟΗΕ και, ως εκ τούτου, δεν έχει υπογράψει τις διεθνείς ναυτιλιακές συμβάσεις του. Η ICS ενθαρρύνει έντονα την Εσβατίνι και άλλα νέα κράτη σημαίας να δώσουν προτεραιότητα στην ένταξη στον ΙΜΟ και στην επικύρωση και εφαρμογή των συμβάσεων του ΙΜΟ, ώστε να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στην παγκόσμια ναυτιλιακή διακυβέρνηση και στην υπεύθυνη λειτουργία των πλοίων που είναι εγγεγραμμένα στο στόλο τους», σχολίασε ο γενικός γραμματέας της ICS, Guy Platten.

«Για περισσότερα από 50 χρόνια, η ναυτιλία είναι ένας παγκόσμιος κλάδος που λειτουργεί βάσει παγκόσμιων κανόνων και είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη σημαίας να τηρούν τις υποχρεώσεις τους για την επιβολή των υψηλότερων παγκόσμιων προτύπων ασφαλείας. Ελπίζω ότι ο φετινός Πίνακας βοηθά τις ναυτιλιακές εταιρείες να εξετάζουν προσεκτικά τις επιδόσεις των διοικήσεων των σημαιών όταν λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τις σημαίες που επιλέγουν να φέρουν τα πλοία τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *