Ισχυρό Ελληνικό Αποτύπωμα στις Παγκόσμιες Παραγγελίες Πλοίων Παρά τη Μείωση του 2025

Photo Canva

Οι Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν να επιδεικνύουν μια ισχυρή και στρατηγική παρουσία στην παγκόσμια αγορά ναυπηγήσεων, κατέχοντας ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά βιβλία παραγγελιών στον κλάδο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Xclusiv Shipbrokers Eλληνικά συμφέροντα αντιπροσωπεύουν 292 παραγγελίες δεξαμενοπλοίων, που αντιστοιχούν περίπου στο 27% του παγκόσμιου βιβλίου παραγγελιών δεξαμενοπλοίων, καθιστώντας τους την κορυφαία επενδυτική δύναμη σε αυτόν τον τομέα. Στον τομέα των φορτηγών χύδην ξηρού φορτίου, οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν 167 πλοία υπό παραγγελία, που αντιστοιχούν περίπου στο 15% του παγκόσμιου βιβλίου παραγγελιών φορτηγών χύδην ξηρού φορτίου, εξασφαλίζοντας μια σταθερή θέση μεταξύ των κορυφαίων παικτών στις θαλάσσιες μεταφορές ξηρού φορτίου. Στον τομέα του LPG, έχουν 50 πλοία υπό παραγγελία—περίπου το 28% του παγκόσμιου βιβλίου παραγγελιών LPG—ενώ στο LNG, τα 47 πλοία τους αποτελούν περίπου το 13% των παγκόσμιων παραγγελιών LNG. Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν μια ευρεία, διαφοροποιημένη επενδυτική προσέγγιση που καλύπτει το εμπόριο παραδοσιακών και μεταβατικών καυσίμων. Συνολικά, το ελληνικό βιβλίο παραγγελιών υπερβαίνει τα 600 πλοία σε όλους τους τομείς, αντανακλώντας όχι μόνο μια στρατηγική ανανέωσης του στόλου αλλά και μια φιλοδοξία να παραμείνουν ανταγωνιστικοί εν μέσω ρυθμιστικών και περιβαλλοντικών αλλαγών. Σε αντίθεση με πολλά άλλα εθνικά συμπλέγματα, οι Έλληνες τοποθετούν στρατηγικά παραγγελίες σε ναυπηγεία στην Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία, εξασφαλίζοντας βέλτιστα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και προηγμένες προδιαγραφές. Το ελληνικό βιβλίο παραγγελιών δεν είναι απλώς μεγάλο—είναι οραματικό, πειθαρχημένο και βαθιά ευθυγραμμισμένο με τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς.

Παρά την ιστορικά ισχυρή αυτή θέση και τη διαφοροποιημένη επένδυση σε όλους τους τύπους πλοίων, πρόσφατα στοιχεία από τις αρχές του 2025 υποδηλώνουν μια αισθητή επιβράδυνση της ελληνικής δραστηριότητας νέων ναυπηγήσεων, υποδεικνύοντας μια πιο προσεκτική ή αναπροσαρμοσμένη βραχυπρόθεσμη προοπτική.

Αποκαλύφθηκε μια σημαντική κάμψη στις παραγγελίες νέων πλοίων από Έλληνες πλοιοκτήτες κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Στις αρχές του 2024, Έλληνες πλοιοκτήτες πραγματοποίησαν συνολικά 97 παραγγελίες σε τέσσερις κύριους τομείς πλοίων—φορτηγά χύδην ξηρού φορτίου, δεξαμενόπλοια, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και πλοία μεταφοράς αερίου (LNG/LPG)—σε ναυπηγεία στη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός μειώθηκε απότομα σε μόλις 34 παραγγελίες κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2025, αντανακλώντας μια απότομη πτώση άνω του 65%. Η μείωση είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή στην Κίνα, η οποία έλαβε 59 παραγγελίες το 2024 αλλά μόλις 12 το 2025, με τις παραγγελίες δεξαμενοπλοίων να μειώνονται δραματικά από 42 σε μηδέν. Ομοίως, οι παραγγελίες LPG εξαφανίστηκαν εντελώς το 2025 μετά από σύνολο 22 το προηγούμενο έτος. Ενώ οι παραγγελίες δεξαμενοπλοίων στη Νότια Κορέα αυξήθηκαν από 8 σε 17 και οι παραγγελίες πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων επανεμφανίστηκαν με 12 παραγγελίες στην Κίνα (σε σύγκριση με 4 το 2024), αυτές οι αυξήσεις δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν την ευρύτερη καθοδική τάση. Οι παραγγελίες LNG παρέμειναν σταθερές στις τέσσερις μονάδες στη Νότια Κορέα και τις δύο χρονιές.

Εστιάζοντας σε συγκεκριμένους τύπους πλοίων, οι ελληνικές παραγγελίες δεξαμενοπλοίων κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025 περιλάμβαναν 2 Very Large Crude Carriers (VLCC), 13 Suezmax και 2 Medium Range 2 (MR2). Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ίδια περίοδο του 2024, η οποία είδε μια ευρύτερη κατανομή των παραγγελιών δεξαμενοπλοίων, συμπεριλαμβανομένων 6 VLCC, 16 Suezmax, 10 Aframax/LR2, 7 Panamax/LR1, 5 MR2, 5 MR1 και 5 μικρών δεξαμενοπλοίων. Στον τομέα των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, οι Έλληνες πλοιοκτήτες παρήγγειλαν 10 Neopanamax και 2 Feeder κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή από τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, κατά τους οποίους παραγγέλθηκαν μόνο 4 Neopanamax. Ο τομέας των φορτηγών χύδην ξηρού φορτίου γνώρισε επίσης μια σημαντική αλλαγή, με μόλις ένα Handysize να παραγγέλλεται από Έλληνες πλοιοκτήτες κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025, σε σύγκριση με τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, όπου καταγράφηκαν παραγγελίες για 10 Kamsarmax, 1 Ultramax και 2 Handysize.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *