Η WIMA (Worldwide Industrial & Marine Association) ζητώντας περισσότερη εξωστρέφεια και συλλογικότητα διοργάνωσε μία πολύ επιτυχημένη έκθεση στην Παλιά αποθήκη του ΟΛΠ. Σε αυτή την έκθεση 35 ελληνικές εταιρείες μέλη είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν υπηρεσίες και προϊόντα στους επισκέπτες.
Συζητήθηκαν σημαντικά θέματα της Ναυτιλίας που αφορούν στο ναυτιλιακό εξοπλισμό αλλά και τις τεχνολογικές καινοτομίες που θα πρέπει ο κλάδος να υποστηρίξει - πάντα με τη βοήθεια της πολιτείας η οποία προς το παρόν δεν είναι και πολύ μεγάλη - προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικός και καινοτόμος.
O τίτλος της έκθεσης "Embracing Sustainability & innovation in Shipping" όπου μέσα από πάνελ διακεκριμένων ομιλητών δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε σοβαρά θέματα που απασχολούν τη ναυτιλία όπως το περιβάλλον, η ψηφιοποίηση, η ασφάλεια, και η καινοτομία.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηλίας Χατζηεφραιμίδης άνοιξε τις ομιλίες καλωσορίζοντας τους καλεσμένους τονίζοντας την μοναδικότητα του χώρου αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγονται στις επιχειρήσεις μέλη της Ένωσης ως πιστοποιημένο δίκτυο καινοτόμων εταιρειών Ναυτιλιακών δραστηριοτήτων με δυνατότητες παγκόσμιας εξυπηρέτησης καλύπτοντας επιτυχώς κάθε κλάδο της Ναυτιλίας. Ο κ. Χατζηεφραιμίδης τόνισε την ανάπτυξη του κλάδου και την πορεία της Ένωσης που είναι διαρκώς ανοδική.
Τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς επιτέλους διοργανώνονται μεγάλες και σημαντικές εκθέσεις στο χώρο τον Πειραιά. Όπως τόνισε ο κ. Κορκίδης η έκθεση αυτή συγκεντρώνει τα διαμάντια της Ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ακόμα και μέσα στην κρίση αυτές οι εταιρείες διατήρησαν την εξωστρέφεια τους, διατήρησαν τον κύκλο εργασιών τους, τους εργαζόμενους τους και κατάφεραν να παραμείνουν ανταγωνιστικές παγκοσμίως γιατί όλοι ακολουθούμε ένα brand name που είναι μοναδικό στον κόσμο και λέγεται ελληνική ναυτιλία. Η WIMA έχει δημιουργήσει ένα υγιέστατο cluster πάνω στο οποίο τα επιμελητήρια έχουν βασιστεί για να κάνουν κάποια επόμενα βήματα.
O Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Παππάς στην ομιλία τόνισε μεταξύ άλλων πώς το έργο της Κυβέρνησης περνά μέσα από την αρωγή τέτοιων εταιρειών της ναυτιλίας προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές και βιώσιμες. Το μέγεθος της έκθεσης και η ποιότητα της εντυπωσίασε τον κ. Παππά και όπως χαρακτηριστικά είπε η έκθεση αυτή θα καθιερωθεί και ο κόσμος της Ναυτιλίας θα μιλά για έναν θεσμό που θα λαμβάνει χώρα στο πρώτο λιμάνι της χώρας, την έδρα της Ελληνικής Ναυτιλίας μιας παγκόσμιας δύναμης στο χώρο.
Ο Πρόεδρος του ΒΕΠ Γιώργος Παπαμανώλης Ντόζας, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι οι Έλληνες κατασκευαστές έρχονται αντιμέτωποι με έναν υπέρογκο ΦΠΑ την ίδια στιγμή που άλλοι κλάδοι της βιομηχανίας έχουν μειωμένο ή και μηδενικό.
Τον λόγο πήρε ο κ. Γιάννης Κοτζιάς, Πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων (HSA), τόνισε την ανάγκη για εξωστρέφεια. Στην Ελλάδα δεν κάνουμε μόνο επισκευές πλοίων Ελλήνων εφοπλιστών αλλά είμαστε ένα διεθνές ναυτιλιακό κέντρο. Έρχονται λοιπόν οι ξένοι και απολαμβάνουν τις τεχνικές υπηρεσίες που είναι ίσως οι καλύτερες του κόσμου. Σε αυτό το συνέδριο μιλάμε για βιωσιμότητα και για καινοτομία. Θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί με γνώμονα την επίτευξη κοινών στόχων το 2030 και το 2050 όπου οι κανονισμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί σχετικά με τις εκπομπές ρύπων. Η μεγάλη δύναμη της WIMA είναι η καινοτομία και όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος αλλά να δείξουμε και τη μεγάλη μας δύναμη.
Η κα. Πηνελόπη Κασσανή, Governance Risk and Compliance, Partner στη Moore Greece, μίλησε για την σημασία του ESG στον κλάδο της Ναυτιλίας. Αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι για τη ναυτιλιακή εταιρεία καθώς παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται προκειμένου να χρηματοδοτηθεί. Οι εταιρείες θα πρέπει να χτίσουν πάνω σε αυτούς τους τρεις πυλώνες (Environmental, Social, Governance).Το ESG είναι ένα νέο πεδίο στο οποίο αναγνωρίζονται οι ναυτιλιακές εταιρείες. Εμείς ως ελεγκτές λέμε ότι αν κάτι δεν είναι καταγεγραμμένο είναι σαν να μην το έκανες.