ABS, CORE POWER και Athlos Energy μελετούν πλωτές πυρηνικές λύσεις για το Αιγαίο

Ένα βήμα προς την ανάπτυξη πλωτών πυρηνικών μονάδων παραγωγής ενέργειας (FNPPs) πραγματοποιείται με τη σύσταση κοινοπραξίας από τον Αμερικανικό Νηογνώμονα (ABS), την CORE POWER και την Athlos Energy, με στόχο την αξιολόγηση της δυνατότητας εγκατάστασης τέτοιων μονάδων για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών νησιών, λιμανιών και παράκτιων κοινοτήτων στη Μεσόγειο.

Η ομάδα θα μελετήσει πώς οι FNPPs μπορούν να αξιοποιηθούν για διάφορες εφαρμογές, όπως η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές σε επίπεδο δικτύου, η προσφορά ενέργειας χωρίς εκπομπές ρύπων σε λιμάνια, καθώς και η αξιόπιστη παροχή καθαρής ενέργειας σε μονάδες αφαλάτωσης που θα μπορούσαν να προσφέρουν πόσιμο νερό σε παράκτιες κοινότητες που πλήττονται από ξηρασία.

«Καθώς οι παγκόσμιες προσπάθειες για μείωση των εκπομπών, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας επιταχύνονται, η χρήση μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMRs) σε πλωτές πλατφόρμες θα μπορούσε να αποτελέσει μια βιώσιμη εναλλακτική. Οι πλωτές πυρηνικές εγκαταστάσεις δείχνουν να έχουν προοπτικές για την υποστήριξη δικτύων ενέργειας, μικροδικτύων, βιομηχανικών και λιμενικών δραστηριοτήτων και κέντρων δεδομένων», δήλωσε ο Christopher J. Wiernicki, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ABS.

«Οι FNPPs μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο παρέχεται αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή πυρηνική ενέργεια, εξασφαλίζοντας κρίσιμη, απαλλαγμένη από εκπομπές άνθρακα, ενεργειακή ασφάλεια σε νησιά και παράκτιες υποδομές της Μεσογείου. Μέσω της κατασκευής και της μαζικής συναρμολόγησης στόλου FNPPs σε ναυπηγεία, μπορούμε να παραδώσουμε καθαρή πυρηνική ενέργεια εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού, δίνοντας λύση σε πολλές από τις μεγαλύτερες ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η CORE POWER είναι ενθουσιασμένη που συνεργάζεται με ηγέτες του κλάδου, την ABS και την Athlos, σε αυτό το έργο», δήλωσε ο Mikal Bøe, Διευθύνων Σύμβουλος της CORE POWER.

«Καθώς η Ελλάδα επανεξετάζει το ενεργειακό της μέλλον, ο ρόλος της πυρηνικής ενέργειας επανέρχεται δυναμικά στην ατζέντα. Η μελέτη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αξιολόγηση της σκοπιμότητας ανάπτυξης πλωτών πυρηνικών αντιδραστήρων στο Αιγαίο», δήλωσε ο Διονύσιος Χιόνης, συνιδρυτής της Athlos Energy.

Η κοινοπραξία θα αναπτύξει πρωτότυπα επιχειρησιακά σενάρια (CONOPS) για τις FNPPs και θα δημοσιεύσει έναν οπτικό χάρτη με τις εν δυνάμει τοποθεσίες τους. Το ABS Global Ship Systems Center, με έδρα την Αθήνα, θα ηγηθεί της εκπόνησης μελέτης ΠΕSTLE (Πολιτική, Οικονομική, Κοινωνική, Τεχνολογική, Νομική και Περιβαλλοντική ανάλυση), σε συνεργασία με βασικούς εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την αξιολόγηση της δυνατότητας προσαρμογής των CONOPS στην περιοχή του Αιγαίου. Το βασικό παραδοτέο της συνεργασίας θα είναι ένα white paper ανοικτής πρόσβασης για χρήση από τη βιομηχανία, τους φορείς χάραξης πολιτικής και τις κυβερνήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *