Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic dialogue on the EU Industrial Maritime Strategy), που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό τον Επίτροπο Μεταφορών Απόστολο Τζιτζικώστα, και πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου στις Βρυξέλλες.
Όπως σαφώς κατέδειξε η έκθεση Ντράγκι, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση και την ενίσχυση της οικονομικής ευημερίας της Ένωσης συνολικά. Ταυτοχρόνως, η ενίσχυση του shortsea και των συνδυασμένων μεταφορών θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης και την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Στη συνάντηση εργασίας του Ευρωπαίου Επιτρόπου το European Shortsea Network παρουσίασε τους βασικούς άξονες που θεωρεί στρατηγικής σημασίας.
- Εναρμόνιση κανονισμών EE και ΙΜΟ
Η εναρμόνιση των κανονισμών σε διεθνές επίπεδο είναι εξαιρετικής σημασίας ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία ναυτιλίας δύο ταχυτήτων και να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.
- Ανάπτυξη και υλοποίηση συνεπούς στρατηγικής προώθησης intermodality (διατροπικών μεταφορών)
Οι κανονισμοί που έχει υιοθετήσει η ΕΕ δυσχεραίνουν τη μετακίνηση των φορτίων από την ξηρά στη θάλασσα, αφού αυξάνουν συνεχώς το λειτουργικό κόστος του πλοίου, «τορπιλίζοντας» ουσιαστικά εκ των έσω την πολιτική που η ίδια σχεδίασε για προώθηση του intermodality.
- Ανάγκη εξεύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων
Για να είναι επιχειρηματικά βιώσιμος ο εκσυγχρονισμός της ευρωπαϊκής ναυτιλίας διατηρώντας την ανταγωνιστικότητά του κλάδου είναι απαραίτητη η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων που θα επιτρέψουν την κατασκευή σύγχρονων πράσινων πλοίων σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία, με χρήση ευρωπαϊκής τεχνολογίας ενισχύοντας συγχρόνως την ευρωπαϊκή οικονομία.
- Αλλαγή ευρωπαϊκής νοοτροπίας
Η πολιτική της ΕΕ για προώθηση της shortsea ναυτιλίας και του intermodality έχει ως στόχο τη μετατόπιση των φορτίων από τις οδικές στις θαλάσσιες αρτηρίες, καθώς το πλοίο είναι το φιλικότερο περιβαλλοντικά μέσο. Παρ’ όλα αυτά η Ευρώπη αντιμετωπίζει το πλοίο σ’ αυτή την αλυσίδα μεταφοράς ως «δεδομένο» κρίκο και, ενώ στηρίζει τους κλάδους που υποστηρίζουν τη λειτουργικότητα αυτής της αλυσίδας, δεν υιοθετεί καμία ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία για να υποστηρίξει το ευρωπαϊκό πλοίο καθαυτό.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο Πρόεδρος του ESN, Χαράλαμπος Σημαντώνης, με το τέλος της συνάντησης και αφού ευχαρίστησε τον Επίτροπο για την πρόσκληση, «εάν ζημιώσουμε την ευρωπαϊκή ναυτιλία, ουσιαστικά αποδυναμώνουμε συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία».