Η Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Oriani Hellas, διοργάνωσε με επιτυχία τη 2nd Greek-Norwegian Maritime Innovation Summit, στην κατοικία της Πρέσβειρας. Η εκδήλωση συγκέντρωσε εξέχοντες παράγοντες από ναυτιλιακές εταιρείες για μια ημέρα διαλόγου γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις επιχειρήσεις που βασίζονται στα δεδομένα και την απανθρακοποίηση.
Με βασικούς χορηγούς τις Jotun και DNV, δύο κορυφαίες νορβηγικές εταιρείες στη βιωσιμότητα και την απόδοση στον ναυτιλιακό τομέα, η σύνοδος αποτέλεσε κοινή πλατφόρμα για επαγγελματίες της ναυτιλίας, παρόχους τεχνολογίας και ηγέτες καινοτομίας ώστε να μοιραστούν πρακτικές προτάσεις για το πώς να αντιμετωπιστούν οι διπλές προκλήσεις της βιωσιμότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
“Ο ναυτιλιακός δεσμός μεταξύ Νορβηγίας και Ελλάδας είναι μακροχρόνιος και ισχυρός. Μοιραζόμαστε ένα κοινό πάθος για τη θάλασσα και μια κοινή ευθύνη να βοηθήσουμε να οδηγηθεί η ναυτιλιακή βιομηχανία προς ένα πιο βιώσιμο και καινοτόμο μέλλον”, δήλωσε η Πρέσβειρα κα. Lajla Brandt-Jakhelln.
“Η ναυτιλιακή καινοτομία δεν αφορά μόνο την τεχνολογία — αφορά τη δημιουργική συνεργασία μεταξύ χωρών, εταιρειών και επαγγελματιών”, τόνισε ο Philip Nielsen, συνιδρυτής της Oriani Hellas. “Το 2nd Greek-Norwegian Maritime Innovation Summit είναι ένας εορτασμός αυτού του πνεύματος”.
Από τα Δεδομένα στις Αποφάσεις: Αξιοποίηση των καινοτόμων λύσεων σε ολη την Εφοδιαστική Αλυσίδα της Ναυτιλίας
Η εκδήλωση περιλάμβανε τρεις θεματικές συζητήσεις :
• Συλλογή & Διαχείριση Επιχειρησιακών Δεδομένων Πλοίου
• Βελτιωμένη Λήψη Αποφάσεων: Εξαγωγή ωφελιμότητας από τα Δεδομένα
• Πρακτικές λύσεις για μια Πιο Πράσινη Ναυτιλία
Υψηλά στελέχη των εταιριών DNV, Jotun, Shipnet, Maritime Optima, Siglar Carbon, ScanReach, Shipshave και Raa Labs μοιράστηκαν μελέτες περίπτωσης και εμπειρίες από την εφαρμογή έξυπνων ναυτιλιακών λύσεων σε πραγματικές συνθήκες — ξεκινώντας από το πλοίο και καταλήγοντας στο “γραφείο”.
Τις συζητήσεις συντόνισαν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Χρήστος Κ. Χατζηγεωργίου (Almi Marine Management) και ο Jose Milhazes (Gaslog), οι οποίοι πρόσφεραν τις δικές τους απόψεις για τις εξελισσόμενες ανάγκες συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, καθώς και για το πώς το λογισμικό μπορεί να προσφέρει απτό όφελος ακόμη και σε ήδη αποδοτικές λειτουργίες.
Μια Συνεργατική Πορεία – Άνθρωποι και Τεχνολογία
Οι συζητήσεις της ημέρας περιστράφηκαν όχι μόνο γύρω από τη δυνατότητα της τεχνολογίας να συλλέγει, να δομεί και να αναλύει δεδομένα αποτελεσματικά, αλλά και γύρω από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από όλα αυτά. Ειδικά , οι ομιλητές αναγνώρισαν όλοι τη συμβολή του πληρώματος όσον αφορά το έργου του, και το πώς η τεχνολογία μπορεί να τους βοηθήσει να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά τους επί του πλοίου.
“Χωρίς τη στήριξη του πληρώματος και των εργαζομένων στο γραφείο κατά την υλοποίηση, αυτές οι εξαιρετικές τεχνολογικές και ψηφιακές λύσεις δεν θα λύσουν ποτέ τα προβλήματα που στοχεύουν”, τόνισε ο John Vandoros, Γενικός Διευθυντής της Oriani, κατά τη λήξη της συνόδου. “Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι πίσω από όλους τους αριθμούς βρίσκονται ναυτικοί που ταξιδεύουν μακριά από το σπίτι, σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, οι οποίοι θέλουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό κάτω από δύσκολες περιστάσεις.”
Με περισσότερους από 50 συμμετέχοντες από την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, η σύνοδος ολοκληρώθηκε στον κηπο της Νορβηγίδας Πρέσβειρας όπου εκεί δόθηκε η ευκαιρία σε όλους για επαγγελματική δικτύωση με αποτέλεσμα να φύγουν με την βεβαιότητα ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας μπορεί να αποτελέσει παγκόσμια δύναμη για τη μεταμόρφωση της ναυτιλίας.